تعجب خواهید کرد اگر بدانید که استراتژيهای بازاریابی نیز درست ما انسانها، به دو تقسیمبندی درونگرا و برونگرا تقسیمبندی میشوند. هرچند که این دو مفهوم در بازاریابی و روانشناسی با یکدیگر عمیقا تفاوت دارند، اما میتوان شباهتهایی نیز بین آن دو پیدا کرد. بازاریابی برونگرا را میتوان تا حد زیادی با افراد برونگرا، یکی در نظر گرفت.
در این مقاله از آژانس تبلیغاتی هیوا، میخواهیم نگاهی به چیستی بازاریابی برونگرا داشته باشیم. ماهیت آن را در کنار هم بررسی خواهیم کرد و از مهمتر از آن، ویژگیهای آن را زیر ذرهبین خواهیم برد. از مزایا و معایب آن نیز آگاه خواهیم شد، تفاوت آن را با بازاریابی برونگرا متوجه خواهیم شد و در آخر نیز با نمونههایی از آن آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید.
بازاریابی برونگرا چیست؟
یک انسان برونگرا را در نظر بگیرید؛ چنین فردی همیشه دوست دارد با دیگران ارتباط برقرار کند، همیشه دوست دارد با افراد تازه همصحبت شود. فرد درونگرا دوست دارد خارج از خانه باشد و علاقه به آن دارد که هر لحظه، دایره ارتباط اجتماعی خود را افزایش دهد. حال میتوان بازاریابی برونگرا را نیز درست شبیه به چنین فردی در نظر گرفت.
با توجه به این تفاسیر، میتوانیم بازاریابی برونگرا را چنین تعریف کنیم:
«بازاریابی برونگرا (Outbound Marketing) به نوعی از بازاریابی گفته میشود که در آن کسب و کارها، از محدوده فعالیت خود فراتر رفته، با مخاطبانی که در سر راهشان قرار میگیرد ارتباط برقرار کرده و سعی میکنند تا آنها را به یک مشتری تبدیل کنند.»
این روش تبلیغات و بازاریابی، همان روش کلاسیک بازاریابی به شمار میرود و چیزی است که برای سالهای سال، برندهای مختلف از آن استفاده کردهاند. در این استراتژی از بازاریابی، مشتری به دنبال محصولات ما نمیآید، بلکه ما باید به دنبال مشتری برویم و بتوانیم از راهکارهای مختلف، محصولات یا خدمات خود را به او بفروشیم.
انتخاب استراتژی تبلیغاتی، یکی از مهمترین اقدامات در برندسازی است. اگر دوست دارید که بیشتر با مفهوم برند و برندسازی آشنا شوید، توصیه میکنیم مقاله «برندسازی چیست» را مطالعه فرمایید.
بازاریابی برونگرا از چه راههایی انجام میشود؟
به طور کلی، میتوان اینطور گفت که تمامی روشهای تبلیغاتی سنتی که تا به امرو شناختهایم، به عنوان ابزارهای بازاریابی برونگرا به حساب میآیند. تمامی روشهایی که برقراری ارتباط با مخاطب از جانب برند باشد را میتوان ابزارهای بازاریابی برونگرا دانست.
حال از نمونه این ابزارها که برای تبلیغات در بازاریابی برونگرا از آنها استفاده میشود، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ارسال پیامکهای تبلیغاتی
- بازاریابی تلفنی
- ارسال ایمیلهای تبلیغاتی
- ساخت تیزرهای تبلیغات تلویزیونی
- تبلیغات چاپی مانند بروشور یا اتیکت
- تبلیغات بر روی خودکار، جاسوئیچی یا سالنامهها
- اعزام ویزیتور و تبلیغات حضوری
- برگزاری سمینارهای تبلیغاتی و…
همان طور که مشاهده کردید، یکی از روشهای بازاریابی برونگرا، ارسال پیامک تبلیغاتی است. ارسال پیامک تبلیغاتی موثر، اصول خاص خودش را دارد؛ برای کسب اطلاعات بیشتر در این مورد، میتوانید مقاله «چگونه پیامک تبلیغاتی بنویسیم» را مطالعه فرمایید.
بازاریابی برونگرا با بازاریابی درونگرا چه فرقی دارد؟
درست در نقطه مقابل بازاریابی برونگرا، بازاریابی برونگرا (Inbound Marketing) قرار میگیرد. با آنچه که تا به اینجای مقاله برای شما شرح دادیم، درک تفاوت بازاریابی درونگرا و برونگرا، ابدا کار دشواری نخواهد بود.
بازاریابی برونگرا، زمانی رخ میدهد که استراتژی و خط مشی برند ما، درست همانند یک انسان درونگرا باشد. انسانهای درونگرا برای ارتباط با دیگران تلاشی نمیکنند و معمولا دیگران هستند که برای ارتباط با این افراد پیشقدم میشوند. در بازاریابی درونگرا نیز برند صرفا برای افزایش آگاهی مخاطبان هزینه میکند و این مشتریهای احتمالی هستند که برای رفع نیازهای خود، به سراغ برند و محصولات آن میروند.
هر یک از دو استراتژی بازاریابی، میتوانند مزایا و معایب مختص به خودشان را داشته باشند. اما به طور کلی میتوان گفت که بازاریابی درونگرا، بیشتر به درد دنیای امروز ما میخورد. ویژگیهای این بازاریابی در دنیای امروز بازدهی بیشتری دارد و مهمتر از همه آنکه این بازاریابی، هزینه کمتری را برای کسب و کار ما، به همراه خواهد داشت.
تبلیغات برونگرا میتواند جایگزینی مناسب برای مواقعی باشد که دسترسی به اینترنتی بینالمللی، مختل شده باشد. برای آشنایی با راهحلهای مقابله با این مشکل، میتوانید مقاله «تبلیغات در زمان قطعی اینترنت بینالمللی» را مطالعه فرمایید.
بازاریابی برونگرا تا چه اندازه موثر است؟
شاید مهمترین سوالی که در این مقاله مطرح میشود، همین مورد باشد. آیا بازاریابی برونگرا، امروزه میتواند یک استراتژی موثر باشد؟ اگر جواب به این سوال مثبت است، این بازاریابی تا چه اندازه میتواند برای پیشبرد اهداف برند ما موثر باشد.
بگذارید صاف و رک به این سوال پاسخ دهیم. امروزه استفاده از بازاریابی برونگرا، چندان توصیه نمیشود. به این استراتژی نقدهای بسیاری وارد است و بسیاری از افراد متخصص، باور دارند که معایب این بازاریابی، بسیار بیشتر از مزایای آن است.
برای اثبات این ادعا و درک بهتر آن، میتوانیم دلایل زیر را برایتان برشماریم:
- با پیشرفت تکنولوژی و افزایش استفاده از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، مخاطبان علاقه کمتری به روشهای بازاریابی برونگرا دارند.
- دسترسی به اینترنت و کوچ بسیاری از کسب و کارها به دنیای مجازی، رفع نیازهای مخاطبان را سادهتر کرده و دیگر کسی میلی ندارد تا از روشهای سنتی استفاده کند.
- بنا بر آمار موجود و البته دانش و تجربه متخصصان، هزینه بازاریابی برونگرا بسیار زیاد است و به همان اندازه، بازدهی کمتری نسب به بازاریابی درونگرا دارد.
- برخی از روشهای بازاریابی برونگرا ممکن است موجب اذیت و ناراحتی مخاطبان شود؛ بهطوری که برخی از مخاطبان، ممکن است به چشم یک مزاحمت به روشهای این بازاریابی نگاه کنند.
- در بازاریابی برونگر، سنجش نرخ بازگشت سرمایه یا همان ROI بسیار سخت است.
- تکنولوژیهای جدید، راهکارهای مسدودسازی برای تبلیغات برونگرا ارائه دادهاند و این روشها ممکن است عملا جوابی ندهند.
بهجای استفاده از بازاریابی برونگرا، بسیاری از برندها امروزه ترجیح میدهند که از دیجیتال مارکتینگ استفاده کنند. برای آشنایی بیشتر با این موضوع، توصیه میکنیم که حتما سری به مقاله «کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست» بزنید.
نمونههایی از بازاریابی برونگرا
با توجه به روشهای بازاریابی برونگرا که در بخشهای قبلی معرفی شدند، بدون شک نمونههای بسیاری از این بازاریابی را قبلا دیده و یا شنیدهاید. از جمله موفقترین نمونه های بازاریابی برونگرا، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تبلیغات برند نوشیدنی عالیس را میتوان یکی از موفقترین تبلیغات برونگرا در ایران دانست. این برند بیشتر از هر چیز دیگر، از تبلیغاتی تلویزیونی جذاب برای معرفی محصولاتش استفاده میکند.
- برند رایتل نیز از موفقترین تبلیغات برونگرا را توانست با اهدای سیمکارت رایگان رقم بزند. این برند در سالهای اخیر، توانست با اهدای سیمکارت مجانی به دانشجو، شمار مخاطبان و کاربران خود را افزایش دهد.
- فروشگاههای زنجیرهای رفاه و یا فروشگاه آنلاین دیجیکالا نیز با ارسال پیامکهای تبلیغاتی خلاقانه، در چند سال اخیر توانستهاند که جای پای خود را میام مخاطبان، محکم کنند.
- از دیگر نمونههای تبلیغات برونگرا میتوان به تبلیغات تلویزیونی برند داروگر در دهههای ۷۰ و ۸۰ اشاره کرد. برخی از شعرهای به کار رفته در این تیزرها، هنوز هم در یاد مخاطبان باقی ماندهاند.
- شرکتها و بانکهای دولتی و خصوصی بسیاری نیز در پایان یا آغاز هر سال، با ارائه هدایای تبلیغاتی مانند سررسید، تقویم یا خودکار، توانستهاند که شمار مشتریان خود را افزایش دهند.
سوالات متداول
به نوعی از تبلیغات گفته میشود که کسب و کارها برای ارتباط با مشتری پیشقدم میشوند و ایجاد ارتباط، از طرف کسب و کارها صورت میگیرد.
ساخت تیزرهای تبلیغاتی، تبلیغات پیامکی و تلفنی، ارسال ایمیل، تبلیغات چاپی، تراکت و بروشور، اعزام ویزیتو و… همگی از جمله روشهای تبلیغاتی برونگرا هستند.
از آنجایی که میزان استفاده از شبکههای مجازی افزایش پیدا کرده، استفاده از این شیوه معمولا در دنیای امروز بازدهی کمی دارد و هزینهی آن بسیار بالاست.